Přejít na obsah Přejít na navigaci

10. 5. 2024

Terapeutické rodičovství

Terapeutické rodičovství

„Už nemůžu. Romana jsme přijímali s otevřeným srdcem, byli jsme rozhodnutí ho milovat jako vlastního, ale poslední dobou už nám dochází síly. To jeho věčné vztekání, to, jak se staví na odpor vlastně proti všemu, co řeknu nebo udělám - už nevím, jak dál. Vychovala jsem své tři děti, ale s Romanem to prostě nejde.“

 

„Petruška k nám přišla jako miminko. Od začátku jsme ji milovali a chtěli jí dát všechnu lásku, co máme. Ale jako by to nestačilo. I teď, když by měla jít do školy, na nás pořád visí, často pláče a někdy mám pocit, že to nezvládneme.“


S těmito a podobnými pocity se potýká řada náhradních rodičů. Rozhodnou se přijmout do své rodiny dítě, snaží se vychovávat ho nejlépe, jak umí, ale nějak to nejde. Děti, které v dětství (nebo i před svým narozením) zažily odmítání od svých nejbližších, zanedbávání nebo i týrání či zneužívání, potřebují lásku, přijetí a ještě něco navíc.

Představte si, že byste měli svůj život vyjádřit jako dvouminutový film, ve kterém by se nemluvilo, jen by hrála hudba. Jakou byste si vybrali? Oblíbenou skupinu? Nějakou klasiku? Byla by to rychlá rocková hudba? Nebo spíš něco romantického? Řadě dětem, které přichází do náhradní rodinné péče, by v jejich filmu hrála nejspíš hudba děsivá, možná z nějakého hororu. To, že nebyly od narození přijímané a milované, je vybaví ostražitostí ke světu kolem.

Chybí jim hluboký pocit jistoty a bezpečí, chybí jim pocit, že mají svou hodnotu a že jejich nejbližší je nikdy neopustí. Někde v podvědomí čekají, kdy i ti noví dospělí kolem něj, kteří se tváří tak přívětivě a mile, se začnou chovat jako ti lidé v jeho minulosti.

Takže stát se náhradním rodičem je vlastně velká odvaha. Je důležité dítě milovat, přijímat ho takové, jaké je. Ale to nestačí. Je třeba rozumět tomu, co si sebou dítě do rodiny přináší, jak ho jeho zážitky z původní rodiny ovlivnily. O porozumění dítěti a možném bezpečném přístupu k němu je kurz terapeutického rodičovství. Porozumíte tomu, jak s dítětem jednat, jak na něj reagovat, jak mu pomoci uvěřit, že je milované, že jeho život má smysl.  A mimo jiné vám kurz nabídne možnost setkat se s dalšími pěstouny a osvojiteli, sdílet s nimi své zkušenosti a získat od nich i od lektorek kurzu podporu ve vaší cestě náhradním rodičovstvím.

„Sama jsem překvapená, jak pozitivně teď naši pěstounskou rodinu vnímám a jak moc to ovlivnilo mé chování k dětem,“ řekla jedna z účastnic kurzu terapeutického rodičovství, který u nás ve STROPu probíhal v loňském roce a skončil letos v únoru. Nový kurz otevíráme už v září.

 

Více informací najdete tady.